Ytterdörrar och inbrott

Fasad är viktigt liksom tillhörande säkra dörrar som gör att ingen obehörig kan komma in. Det är dock bra att veta att för att göra vissa större förändringar på fasaden så kan det krävas ett godkänt bygglov att luta sig tillbaka på. Vad ska man vidare tänka på för att undvika inbrott?

 

I Resumé går det att läsa om hur företaget Happy Socks inte hade sökt om bygglov innan de målade på stora, karakteristiska prickar på sin fasad, på huvudkontorets byggnad mitt i Lärkstaden. Nu har en anmälan lämnats in till Stockholms Stad. Det pampiga huset på Östermalm har det klassiska mönstret som företagets produkt, strumporna, även har.

 

Huset kallas för Happy House av den pr-ansvariga på samma bolag och denna tycker vidare att det är extra roligt att huset ligger i just ett ambassadhusområde i huvudstaden, eftersom det då känns som att huset blir en egen liten ambassad. Men som sagt är inte alla lika förtjusta och en anmälan om olovlig omfärgning har lämnats in till stadsbyggnadskontoret. Men prickarna var inte menade att sitta kvar för alltid menar man nu på Happy Socks och dessa är dessutom lätta att tas bort. Det är endast klisterlappar som setts som ett sätt att inviga huset på, något som man på Happy Socks menar har fått bra respons från omgivningen.

Tjuvar och värdesaker

Men något som inte kräver bygglov är när man byter ut sin ytterdörr, trots även ytterdörren förändrar byggnadens utseende. Med en dörr från Prodoor Säkerhetsdörrar Sverige AB. Det kan vara bra att verkligen låsa om sig, det blir allt vanligare med inbrott, inte minst i särskilda stadsdelar i Stockholm. I Mitti går det till exempel att läsa om hur det går lite av en inbrottsvåg i Sundbyberg och Solna. Det tycks vara inresta ligor som gör raider och inte bara bryter sig in genom ytterdörrar utan även klättrar upp för balkonger och bryter sig in. Enligt polisen är inbrott svårutrett, på grund av flera olika orsaker. Det finns ofta spår efter gärningsmannen men det är inte alltid de leder någonstans och det är ganska svårt att bedöma vems kofot som gjort vissa inbrott.

 

För att skydda sig mot just inbrott kan man tänka på följande:

 

  • Lås alla lås på alla dörrar även om du bor högt upp i huset
  • Montera en låskåpa över vredet om du har brevinkast på din dörr
  • Se till att porten i entrén går igen ordentligt, annars är det lätt att en inbrottstjuv står och lurar på en öppen dörr
  • Skriv en lista med serienummer på datorer, kameror, småelektronik och går dina värdesaker spårbara, en så kallad godslista är på sin plats
  • Förvara inte fotografier i datorn eftersom den kan stjälas vid ett inbrott
  • Fotografera smycken och förvara inte dessa värdesaker i sovrummet eftersom det är den första platsen tjuven letar på
  • Använd gärna märk-DNA och märk dina värdesaker med en pensel så blir de spårbara och ger en unik profil dessutom
  • Inbrottstjuvar är ofta icke-konfrontativa, ge dig tillkänna och gör ljud om du misstänker inbrott