Vackrare villa med uppdaterad fasad & trädgård

En villa blir aldrig lika vacker om du dessutom inte tar väl hand om din trädgård och ser över fasadens skick lite då och då. Ett hus bör ramas in på bästa sätt genom att plantera en ny rabatt i trädgården med blommor och växter som lyfter själva huset och trädgården. Du bör även tänka på val av färg på husfasaden så att trädgård och hus smälter samman till en enhet.

En trädgård bör planeras  med omsorg. Har du själv gröna fingrar finns det många tips du kan ta del av, men vill du hellre överlåta trädgården till en expert kan du enkelt boka trädgårdsplanering hos Njuta Trädgårdsdesign där du med hjälp av skisser och rådgivning, blir professionellt bemött av en trädgårdsarkitekt. Under samtalet med denne är det även av stor vikt att rådgöra angående husfasaden så att rätt färgval stämmer in på trädgårdens framtida utformning.

Måla om husets fasad

När du ger dig i kast med ändringar av husets yttre eller fasadmålning är det viktigt att du följer reglerna och vid ommålning ska du helst välja samma färgtyp som förra gången så att det inte uppstår problem. De flesta husägare har trä som fasadmaterial och om träet till exempel är målat med slamfärg eller en linoljefärg, mår det bäst av att fortsätta bli målat med det. I annat fall kan sprickor uppstå eller träet kan helt enkelt må dåligt. Glöm inte bort alla steg:

  • Tvättning och rengöring av mögel och smuts, ta bort flagor etc.
  • Inoljning
  • Grundmålning
  • Huvudmålning

Välja rätt färg

Har du tröttnat på den ursprungliga färgen på huset och vill förnya det, så är det helt i sin ordning att se sig om i färgkartorna efter en ny kulör. Dock kan det vara svårt att med ett pyttelitet färgprov se hur det färdiga huset kommer att se ut. Ofta uppstår det en differens vid ett helmålat hus som inte går att se i färgbutiken. Att först provmåla en liten del av fasaden i en potentiell färg skulle därför kunna underlätta, eftersom dagsljuset gör sitt till.

Gör din trädgård till en grön oas

Det finns få saker som ger ett så vackert intryck som en välskött trädgård och ett välvårdat hus i centrum. En unik uteplats, vackra blomsterrabatter, en liten porlande bäck eller kanske en liten fontän bredvid ett välfyllt trädgårdsland, kan både vara varmt välkomnande och en värdehöjare på huset i stort. I trädgården finns det massor du kan göra själv, men om du är lite ovan så är det bäst att ta hjälp av en trädgårdsplanerare som kikar på din tomt och ditt hus och omvandlar det till något originellt – tillsammans med dig.

Ta tid på dig

Ett tips till dig som nyligen köpt ett hus är att vänta med att rensa upp alltför mycket. Ofta finns det många små pärlor i en trädgård som bör tas tillvara. Det bästa är således att du har tålamod och ser potentialen i trädgården innan du gör om allt. Det är också viktigt att du bekantar dig med din trädgård innan du sätter igång. Spendera mycket tid i varje hörn och avsätt tid till att fundera och inspireras. Med tiden kommer en idé formas inne i ditt huvud och ofta är det den växande kreativiteten som blir stadigvarande.