Tegel fortsatt trendigt

Tegel fortsätter att inneha ledarpositionen som vår favorit i fasadmaterial. Tegelfasad, kakelugn i tegel och skorstenar i… Tegel. Tegel pockar på en nostalgisk tillbakablickande dröm om den framgångsrika fabriken. En svunnen tid i välfärd och folkhem och kombinerar framåtanda med industri och tillväxt. Även Blå hallen i Stockholms Stadshus fick behålla sin tegel.

Tegelstenen har anor från lång tid tillbaka i historien och har format valt, pelare och fasader långt tillbaka i människans arkitektoniska historia. Den är praktisk, hållbar och vacker. På http://www.murarestockholm.se/ kan du få hjälp av professionella murare om du funderar på en bra renovering av din fasad.

Både inne och ute

Vår kanske mest kända signaturbyggnad i Sverige är Stockholms stadshus. En kolossal byggnad i mörkrött, hårdbränt tegel. Och inte nog med att hela den yttre fasaden täcks av miljontals tegelstenar, så återges denna fantastiska vy även på insidan.

När arkitekten Ragnar Östberg trädde in i det som skulle bli Blå hallen i Stockholms stadshus slogs han av den fantastiska röda tegel som omslöt det gigantiska samlingsrummet. Tegeln var tänkt att putsas och målas i blått, men Östberg blev så förälskad i tegeln att han bestämde sig för att behålla tegelfasaden. Än heter den berömda salen Blå Hallen, men besökaren slås av en fantastiskt vacker arkitektur i underbar tegel, både bränd och hackad för att skapa struktur.

Och när vi bygger nya trendiga kvarter i olika städer blir det ofta de tegelklädda industriområdena som verkar passa bäst som nya handelskvarter för lokala bryggerier och hantverksbutiker. Sicka köpkvarter är ett exempel, men även Södermalm ska få ett nytt kreativt kvarter, också det klätt i tegel.

Precis som Ragnar Östberg slås nog många av den varma och rustika känslan när man träder in i ett tegelklätt rum inomhus. I expressen.se kan vi se ett exempel där man murat om i köket för att ge den här fantastiska industrikänslan.