Tänk på säkerheten vid fasadrenoveringar

Om du regelbundet arbetar med fasadrenoveringar är det nödvändigt med goda säkerhetsförberedelser inför varje arbetspass. Med rätt arbetskläder som är anpassade för utomhusarbete och som är kompatibla med dina säkerhetsanordningar kan du jobba tryggt på fasader och tak. När du renoverar fasader använder du också ofta ställningar, vilket ställer särskilda kunskapskrav för att undvika allvarliga olyckor.

Genom att besöka Arbetsbyxor.com hittar du ett stort sortiment med snabba leveranser och bra priser. Här finns arbetsbyxor från de flesta märken som CAT, Blåkläder och Fristads. Du hittar här också ett brett utbud av bekväma och funktionella arbetsskor som passar bra när du arbetar med utmanande och tuffa arbetsuppgifter som att utföra fasadrenoveringar.

Noggrann arbetsgång

Extensive,Scaffolding,Providing,Platforms,For,Work,In,Progress,On,AVid en fasadrenovering uppförs en byggställning, den befintliga läkten eller lockpanelen tas bort och en ny gipsskiva som ger vindskydd monteras upp på väggen. Därefter behöver isoleringsskivor monteras på fasaden, vilket följts av att spikläkten sätts upp. Sist av allt sätts en ny fasadbeklädnad som kan bestå av målad lockpanel upp på väggen.

Skyddsanordningar

Det finns många olika sorters byggställningar att välja mellan.

“Fasadställningar används vid arbete på fasader. De vilar på marken och är förankrade till fasaden. Fasadställningar kan vara såväl prefabricerade ställningar som rörställningar och kan bli mycket höga. Om de är högre än 24 meter måste de normalt dimensioneras i varje enskilt fall, och ibland även vid lägre bygghöjder. Fasadställningar används oftast till arbeten som kan ta lång tid att utföra” skriver Arbetsmiljöverket på sin hemsida.

God säkerhet är viktig vid fasadrenoveringar och byggarbete, vilket fem murare blev varse när en stor byggställning vid Avenyn i centrala Göteborg rasade. För att kunna sätta upp en byggställning krävs ansökan om tillstånd.