Spara energi i hemmet

Stand by-knappAtt spara energi hemma är bra både för miljön och för plånboken. Dessutom kan det innebära att man slipper göra dyra effektiviseringar eller renoveringar för att få ned energiförbrukningen.

Att minska energiförbrukningen i hemmet kan göras på många olika sätt. Det behöver inte innebära att man byter isolering i väggarna, eller tilläggsisolerar huset och därmed förstör dess silhuett. Det finns många enkla saker man kan göra för att få ned energiförbrukningen.

Kyl och frys

Frosta av frysen, ställ in rätt temperatur på både kyl och frys, och dammsug också baksidan, där aggregatet sitter. Isbildning i frysen gör att den gör av med mer energi, och detsamma gäller en frys eller kyl som är inställd på fel temperatur. Det ska vara minus 18 grader i frysen, och fem plusgrader i kylskåpet. Vad många inte tänker på är att damm på utsidan av aggregatet gör att kompressorn använder mer el, och att man kan spara energi genom att rengöra aggregatet ordentligt en gång i kvartalet.

Apparater med stand by-läge

Många elektriska apparater i dagens hem, som tv-apparater, datorer, dvd-spelare och ljudanläggningar, har ett stand by-läge. När de är i detta läge drar de fortfarande ström. Äldre modeller kunde stängas av helt och hållet, men på nyare apparater är den här funktionen borttagen. Även om nya apparater drar mindre ström än äldre när de är i drift kan de alltså dra lika mycket eller mer totalt sett. Den bästa lösningen är att köpa grendosor med strömbrytare. Då kan man stänga av apparaterna helt och hållet.

Fönsterlister

Listerna mellan fönsterbågen och karmen blir slitna med tiden, och till slut släpper de ut mycket av den varma luften inifrån huset. Så mycket som 35 % av värmen kan försvinna genom dörrar och fönster i ett äldre hus, enligt statistik från Energimyndigheten. Genom att byta ut äldre, slitna isoleringslister mot nya lister av silikon eller gummi kan man minska denna energiförlust rejält.

Varmvatten

Uppvärmt vatten är en stor energibov i många hushåll, framför allt om man är många i hushållet och vattnet värms upp med el. Genom att byta ut ventilerna på blandarna mot sparventiler, och duschmunstycket mot en snålspolande variant, kan man spara upp till 2000 kWh per år. Besparingen blir dubbel eftersom man sparar in både på mängden tappvatten och på den energi som krävs för att värma upp vattnet.

Belysning

I de flesta hem står belysningen för ungefär en fjärdedel av elförbrukningen. Det finns mycket att spara på att byta ut glöd- och halogenlampor mot mindre energiförbrukande varianter. LED-lampor, som använder dioder, är det bästa alternativet eftersom de kräver lite energi och håller länge. Det finns idag LED-lampor som passar alla typer av armaturer.

Uppvärmning

Den mest energieffektiva formen av uppvärmning är en värmepump. Vilken värmepump man bör installera beror på var man bor i landet. Att installera en bergvärmepump kostar mycket, eftersom man måste borra ett djupt hål. En luft/luftvärmepump, däremot, kan kosta så lite som 20 000 kronor inklusive installation. Det innebär att den är återbetald efter bara tre år.