Så väljer du maskiner till bygget

Vilka maskiner som behövs på bygget beror mycket på vilken typ av projekt det handlar om. En hjullastare är dock alltid en användbar maskin. Det kan även vara en stor fördel att hyra alla maskiner du behöver istället för att köpa.

En hjullastare är en bra maskin att ha oavsett vad du ska göra. Hjullastaren är speciellt användbar på ett bygge. Hos https://zeppelin-cat.se/se/produkter/hjullastare kan du hitta både små och stora hjullastare. Hjullastare finns i många olika storlekar och modeller. De är också säkra att arbeta med och har låga underhållskostnader. En hjullastare av mindre modell är mer allsidig och lättarbetad. Stora hjullastares fördelar är att de ger största möjliga effekt och säkerhetsfunktionerna gör att du kan känna dig trygg när du arbetar. Du kan använda en hjullastare för att lyfta och förflytta olika typer av material på arbetsplatsen som grus, sand och flis. En mindre hjullastare på ett bygge kan användas som en servicemaskin. För att göra tyngre schaktarbeten används med fördel en bulldozer. Övriga maskiner som kan behövas på ett bygge är dumper, grävmaskin, grävlastare och gaffeltruck. Tänk på att du och andra ska ha behörighet att köra maskinerna.

Hyra maskiner till bygget

Har du ett tidsbegränsat projekt kan det vara bättre att hyra maskiner. Om projektet är kortare än 12 månader är det oftast bättre att hyra de maskiner du behöver. Fördelen med att hyra maskiner är att du kan anpassa maskinerna helt efter uppdraget. Ett uppdrag kanske kräver en 20-tons grävmaskin medan nästa kräver en grävlastare. Då kan det vara mer ekonomiskt fördelaktigt att hyra.

Att köpa maskiner är mindre flexibelt

Om du ska köpa maskiner är det bra att se långsiktighet i investeringen vilket innebär att projektet där maskinen behövs bör vara längre än 12 månader. När du ska investera i maskiner är det bra att noggrant gå igenom vad maskinen ska användas till. En maskin som bara står är inte ekonomiskt hållbart. Du kan också välja mellan att köpa nya maskiner eller begagnade. För att du ska välja rätt för dig och din verksamhet behöver du överväga dina beslut noga.