Så undviker du belastningsskador

I byggbranschen är det väldigt vanligt att drabbas av olika sorters belastningsskador på grund av det tunga och ofta monotona arbetet man utför, men visst fnns det knep för hur man ska göra för att undvika att drabbas av sådana. Här är några enkla tips.

Ergonomin i byggbranschen är inte den bästa, det kan säkerligen många skriva under på. Men som tur är finns det olika sätt som man kan arbeta på för att undvika att få belastningsskador. Till exempel kan du ta ganska många initiativ för att själv säkerställa så du inte hamnar i riskzonen för att drabbas. Visste du exempelvis att träning och motion kan verka förebyggande? Om du rör på dig ofta och bygger upp dina muskler minskar riskerna för belastningsskador men det betyder såklart inte att du är helt säker. Inom byggindustrin är det till exempel både många tunga lyft och obekväma arbetsställningar som spökar och att arbeta dag ut och dag in på ett bygge, ja det sliter på kroppen.

Detta kan du göra för att undvika belastningsskadorna

Oavsett vilken arbetsplats man än arbetar vid s är det viktigt att variera sin arbetsställning under dagen. Sitter man på ett kontor framför en dator eller arbetar som byggarbetare så ska man helt enkelt följa samma principer rörande stillasittande och mikropauser bland annat. Likaså ska man säkerställa att arbetsborden man arbetar vid är i rätt höjd, att som byggare stå hukad över ett för lågt bord kan till exempel medföra att ryggen skadas senare vid ett tungt lyft och för kontorsarbetaren innebär fel höjd på bordet en skadad nacke med tiden. Men visst ska man tänka på att anpassa de ergonomiska förutsättningarna efter ens egna arbetsplats, för vad som är allra viktigaste på ett kontor kanske inte förtjänar lika stor uppmärksamhet på byggplatsen. Smart kan därför vara att ta del av Arbetsmiljöverkets olika branschbroschyrer i ämnet, den för just byggplatser och byggbranschen hittas till exempel enklast genom att klicka här. I broschyren står bland annat om tidiga tecken på att man drabbats av en belastningsskada, vad man kan göra för att undvika dem, hur man ska behandla dem och vem som bär ansvaret ifall att de skulle uppstå – och det kan vara viktigt att ta del av oavsett om man är chef, skyddsombud eller bara anställd eftersom att det berör alla på arbetsplatsen oavsett position.