Så planerar du din trädgård

När du ska planera en trädgård är det en hel del att tänka på. Vad ska den användas till? Är den stor eller liten? Finns det barn i familjen bör de ha en plats för lek och skoj. Därför är det viktigt att sitta ner och rita hur trädgården ska se ut, för att få bästa resultat.

Den bästa tiden att planera trädgården är på vintern. Har du otur får du skotta bort snö, men du hittar lättare trädgårdens uppbyggnad. Har du gröna fingrar, tid och vill planera själv gör du det. Om inte kan du ta hjälp av en trädgårdsarkitekt, de har stor erfarenhet av sådana här jobb, och tillsammans kan ni bestämma hur trädgården ska se ut.

Planera

Det är viktigt att först rita av trädgården, välja träd, buskar och växter. På vilket underlag ligger tomten? På en bergsluttning, åkermark, skogsmark eller ligger den på blandat underlag? Ta gärna en titt på omgivningarna och vad grannarna har planterat för att få tips.

Syfte

Det första du bör tänka på är syftet med trädgården. Vill du ha många blomsterrabatter, eller ska den vara barnvänlig med stora ytor för lek? Kanske du tycker om att ha kalas och grilla. Då är det bra om det finns plats för det. Ska du planera en stor trädgård lär det finnas plats för allt detta, men är det en liten trädgård får du planera efter det du i första hand vill ha den till.

Ta hjälp

Nu kan det även vara så att du varken har tid eller lust att planera din trädgård och då finns det bra hjälp att få. En trädgårdsarkitekt hjälper gärna till och har stor erfarenhet från alla sorters tomter. Ta kontakt med någon i närmaste ort, bestäm en träff så han/hon får se trädgården.

Val av växter

Det bästa med att planera trädgården själv är att du får välja växter och blomster helt själv, välja färgkombinationer i rabatterna och en plats för trevliga fikastunder eller middagar. Lycka till med projektet!