Fuktskador och luftrenare

Här på Smedstadens Fasadrenovering tänker vi, av förklarliga skäl, mycket på det yttre. Men all skönhet sitter inte på utsidan – var som gömmer sig i ditt hems mörka skrymslen kan också ha stor inverkan på huruvida du kan trivas i ditt hem. I den här texten går vi igenom olika sätt att slippa fuktskador. Och varför det är viktigt att jobba förebyggande.

En maskin som suger. Ett sätt att få ett bättre inomhusklimat är att investera i en luftavfuktare – en smart maskin som suger upp onödig fukt i luften innan den kan skada någon. En bra luftavfuktare kan du, till exempel, hitta hos: arctusnordic.se

En tätare fasad. Även då det gäller att begränsa fukt i byggnaden är fasaden viktig. Att åtgärda fuktskador – men att samtidigt behålla en fasad som läcker – är som att ösa ur ett sjunkande skepp. Fasaden är din yttre försvarslinje mot fuktskador, och det är viktigt att den är tät.

Fuktskador – vanligt i svenska hem

Varför är det viktigt att åtgärda fuktskador? Svaret är enkelt – för att rädda din hälsa. Ofta samlas fukt i skymundan – på vinden eller i krypgrunden. Och där fukt samlas följer snart möglet och mikroorganismerna. Dessa sprider sig snabbt genom luften och kan orsaka hälsoproblem som astma (särskilt hos barn), luftvägsinfektioner, trötthet, koncentrationssvårigheter och huvudvärk. Extra allvarliga är problemen hos människor med sänkt immunförsvar – vilkas kroppar kan bli mottagliga för farliga och svårbehandlade svampinfektioner. Vill du läsa mer om fuktskadors hälsopåföljder kan du göra det på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Men du är i alla fall inte ensam om att ha problem med fukt. Nya undersökningar visar att 7 av 10 svenska småhus är fuktskadade, och att det skulle kosta cirka 100 miljarder kronor att åtgärda problemet. Det höga priset leder till att problemen ofta ignoreras, vilket på sikt kan få ännu större kostnader för samhället genom sjukvårdskostnader. På videon nedan kan du se hur problemet ignoreras på ett ställe där luften är som viktigast – i skolorna: