Fönstren är fasadens ögon

Att vårda en fasad handlar till stor del om att ta hand om fönstren. Det är ju de som är fasadens ögon. Det är mycket att tänka på vid en fönsterrenovering, framför allt om man vill använda gamla tekniker.

Att renovera fönster är ett hantverk, men inte så svårt som man skulle kunna tro. Det krävs dock att man tar sig tid att göra arbetet ordentligt.

Alla kan renovera fönster, säger byggnadsantikvarien Göran Gudmundsson till Sydsvenskan. På köpet får man en känsla inte bara för fönstren utan för hela huset. Att ta hand om fönstren och göra små renoveringar när det behövs innebär också att man inte behöver göra en stor renovering, där träet i bågarna byts ut.

Om du inte har tid att göra en fönsterrenovering, överlåt arbetet till en hantverkare som kan det. Eller gå en kurs. Det arrangeras kurser i många olika former av byggnadsvård runt om i landet. Du kan också välja att lägga upp arbetet efter hur mycket tid du har till det förfogande. Det finns flera ”snabbtips” i den här artikeln.

Tips vid fönsterrenoveringGammalt fönster och fasad

  • Använd rätt verktyg, och färg baserat på naturliga ingredienser. Du kommer att få bättre resultat med en riktig kittkniv istället för en smörkniv. Linoljekitt ger också bättre resultat än silikonkitt. Det kan dessutom frysas in och tinas i mikron när det behöver användas.
  • Fåglar gillar linoljekitt, och det händer att de pickar i sig nylagt, omålat kitt. Därför kan det vara bra att strö vitpeppar på kittet, om du inte ska måla det med en gång.
  • Välj en pensel med naturborst. Den kan förvaras stående i linolja när den inte används. Torka av den med ett papper innan du använder den.
  • Om fönstret tidigare har målats med plastfärg måste du skrapa bort all den färgen innan du kan måla bågen med linoljefärg.

Renovering och byggnadsvård i öster

Även i Finland är renoveringar av bl.a. fönster en het fråga. Det gäller inte minst bland de svenskspråkiga. Staden Hangö väster om Helsingfors består till stor del av trähus som ursprungligen uppfördes som sommarboenden för huvudstadens societet. Idag byggs många av dem om till åretruntboenden och moderniseras då på olika sätt.

Det här uppskattas inte av alla. Byggnadsvårdaren Anette Ringbom säger till YLE att alla hus byggs om så att de blir till förväxling lika. Hon ser amerikanska influenser i den stil som blivit den dominerande. Husen får ny brädfodring, nya fönster, stora balkonger och det är heller inte ovanligt att väggar tas ned invändigt, för att få en öppnare planlösning. Ringbom betonar dock att det inte är lika illa idag som tidigare, utan att många husägare i Hangö faktiskt intresserar sig för renovering med gamla metoder och gamla material.

I Finland finns flera svenskspråkiga föreningar som ägnar sig åt byggnadsvård och rådgivning i dessa frågor. En av dessa föreningar är Curatio i Åboland. Där finns en reservdelsbank, där husägare som renoverar eller gör om hemma lämnar in byggnadsdetaljer som reservdelar som de inte behöver längre. Så om du håller på med en fönsterrenovering och saknar en del eller två, kontakta Curatio.