Energisnål och säker spis

Spisen är en viktig investering i köket. En induktionsspis är ett energisnålt och säkert alternativ som passar i många olika sorters kök. En keramikhäll är en annan populär och energisnål spis.

Det finns mycket att tänka på vid en köksrenovering, bland annat vilka vitvaror som köket ska ha. Vissa vitvaror är svårare att byta ut än andra och därför kräver dessa särskild uppmärksamhet vid valet. Ett exempel på en sådan vitvara är spisen. Spisen är dessutom en central del av köket där mycket tid spenderas. Därför kan det vara värt att spendera lite extra på denna och välja noggrant. Saker att ta i beaktning vid val av spis är bland annat energikonsumtion, säkerhet, utseende och storlek. Det är rekommenderat att vända sig till en vitvaruspecialist med ett stort utbud av spisar för att noggrant studera olika sorter och hitta den som passar ert hem bäst. Hos https://www.cylinda.se/vitvaruvaljaren/kok/spisar erbjuds ett komplett utbud. Här finns även den smarta webbtjänsten “Vitvaruväljaren” som gör det lättare att hitta rätt produkt.

Olika sorters spisar

I princip varje kök har en spis. Spisen kan se ut på många olika sätt och ha olika funktioner. Det finns spisar i alla möjliga storlekar, färger, material och prisklasser. Från den klassiska vita spisen med svarta plattor till gasspisar. På senare år har induktionsspisen, även kallad induktionshäll, blivit mycket populär.

Induktionsspisens fördelar

En induktionshäll består av en eller flera plattor där modern teknik gör så att kastruller och stekpannor värms upp mycket snabbt. Tekniken utgörs av magnetfält i hällen som inducerar strömmar i de stekpannor och kastruller som står på spisen. Dessa strömmar skapar värme och matlagningen kan påbörjas. Det finns många fördelar med att använda en spis med induktionshäll, bland annat:

  • Den är energisnål eftersom den särskilda tekniken värmer upp kokkärlen snabbt. Detta gör den till den mest energieffektiva spisen. Detta innebär även att den är den billigaste spisen sett till användningskostnaden. Det tar ungefär lika lång tid att koka upp vatten på en induktionshäll som i en vattenkokare.
  • Den är säkrare än andra spisar. Spisen är den vanligaste brandorsaken till brand i hemmet. Ur brandsynpunkt är induktionsspisen betydligt säkrare än andra spisar eftersom själva spisen inte blir varm. Den särskilda tekniken gör att endast kokkärlet blir varmt och plattan stängs av när det tas bort från plattan. Dessutom stängs spisen av vid torrkokning, det vill säga om en kastrull glöms bort på plattan och vätskan kokas bort.
  • Den är snygg och enkel att hålla ren. En induktionshäll är trendigt och passar in i många olika stilar. Dessutom är den enkel att hålla ren vilket bidrar tills dess populäritet.

Induktionsspisens nackdelar och andra alternativ

Den främsta nackdelen med induktionshällar är att inte alla sorters kastruller, stekpannor och grytor fungerar på denna spis. För att tekniken ska fungera måste kastrullerna vara ferromagnetiska. Det går enkelt att testa om kastrullerna fungerar genom att se om en magnet fastnar. Järn och titan är material som fungerar på en induktionshäll, men aluminium, glas och koppar fungerar dock inte. En keramikhäll är en annan energisnål spis som fungerar som ett alternativ till en induktionshäll. Utseendemässigt påminner de om varandra, men uppvärmingen tar något längre tid på en keramikhäll. Fördelen med keramikhällen är oftast något billigare än induktionshällen och de flesta kokkärl kan användas på denna spis.